Școala Gimnazială nr. 7 ”Remus Opreanu” Constanța

Comunicat_nr3_mobilitate_oct_2023

Comunicat de presă 3

A doua mobilitate din cadrul proiectului SMILE  s˗a concretizat într˗o strategie comună realizată de elevii școlilor partenere pentru prevenirea bullyingului psihologic, verbal și fizic

 

              În perioada 1˗8 octombrie 2023, s˗a desfășurat la Scisciano-San Vitale, Napoli ˗ Italia, a doua mobilitate din cadrul proiectului  „Stop Bullying and Let the World Smile!”, la care Școala Gimnazială nr. 7 „Remus Opreanu” Constanța a fost reprezentată de cinci elevi și două cadre didactice. Gazda acestei întâlniri dintre elevii și profesorii din organizațiile participante la acest proiect a fost Instituto Comprensivo Statale A. Omodeo „L.V. Beethoven”.

              Printre activitățile desfășurate sub titulatura „Psychological&Verbal&Physical Bullying” s˗au numărat: prezentarea strategiilor anti˗bullying ale școlilor partenere în proiect; vizionarea scurtmetrajului „Bridge”, urmat de un joc de rol; vizionarea unui documentar despre bullying, urmat de crearea în aplicația Word Art de mesaje motivaționale; crearea de către elevi a unui plan de acțiune comun pentru combaterea diferitelor situații de bullying, urmat de o competiție pe această temă, utilizând instrumente digitale (Kahoot); dramatizări și activități comunitare având ca scop identificarea de noi metode și strategii de gestionare a cazurilor de violență.

Elevii au participat cu interes la activitățiile propuse, au legat prietenii, au descoperit activități pe care să le folosească la nivelul școlii, precum jocuri de dezvoltare personală și strategii de gestionare a situațiilor de bullying. De asemenea, au vizitat obiective turistice și istorice, alături de colegii lor din Italia, Turcia și Grecia. Iată câteva gânduri ale Sarei Dumintrescu, elevă în clasa a VII˗a, la întoarcerea din Italia:

„Italia este un izvor de trăiri frumoase. Am avut bucuria să văd Castelul Sant’Elmo, Certosa San Martino, Villa Comunale, Acvariul, Castelul dell’Ovo, ruinele Ercolano, muzeul MAV, Palatul Regal si strada San Gregorio Armeno. Am cunoscut școala Omodeo Beethoven din Scisciano și oamenii dedicați de acolo și m-am împrietenit cu mulți copii minunați cu care voi continua să comunic. M˗am întors de acolo cu multe idei pentru prevenirea și gestionarea bullyingului, dintre care menționez acum doar câteva: antibullyingul este promovat prin afișe colorate cu mesaje importante lipite prin școală, copiii implicați în conflicte sunt duși de profesori într˗o sală special amenajată cu fraze pe care le completează ei, în funcție de situație (de exemplu,  Îmi pare rau ca ți-am spus cuvinte jignitoare. Te apreciez pentru …),  copiii sunt încurajați să lucreze în echipă pentru diferite proiecte, laboratoare, ore.

Am trăit o săptămână în care timpul a părut că alunecă într-o cu totul altă viteză. Datorită experienței trăite cu prilejul acestei mobilități, pot spune că vârsta mea de 13 ani va reprezenta o gară importantă pentru trenul vieții mele.”           

 

Responsabil comunicare, diseminare și promovare a proiectului,

Prof. Corina CUȘA

16  octombrie 2023